Job Posting: Drie wetenschappelijk programmeurs m/v

Drie wetenschappelijk programmeurs m/v (38 uur per week)


Het Joint Institute for VLBI in Europe (JIVE) beheert een geavanceerde data processor (correlator) waarmee de astronomische waarnemingen van 16 radiotelescopen van het European VLBI Network (EVN) worden verwerkt.

Gedurende de laatste jaren is bij JIVE de zgn. e-VLBI- techniek ontwikkeld waarbij de gegevens via optische glasvezelnetwerken van de telescopen naar de correlator worden getransporteerd.

Het Nederlands instituut voor Radio Astronomie (ASTRON) exploiteert waarneemfaciliteiten ten behoeve van het wetenschappelijk astronomisch onderzoek. Daarnaast ontwikkelt ASTRON geavanceerde technologieën en instrumentatie voor astrofysisch onderzoek.

Voor de nieuwe LOFAR telescoop wordt door ASTRON een d.m.v. hoge bandbreedte netwerken verbonden internationaal gedistribueerd archief met data processing faciliteiten ontwikkeld.

Meer informatie over het NEXPReS project is te verkrijgen op www.nexpres.eu.

Twee wetenschappelijke programmeurs (vac. nummer: 201105) zullen voor JIVE de volgende werkzaamheden gaan uitvoeren:

  • het aanpassen van controle software voor gelijktijdige real-time correlatie en dataopslag;
  • het ontwikkelen van controlesystemenen scheduling tools voor 4 en 10 Gbps lichtpaden;
  • het automatiseren van het opzetten van waarnemingenen het real-time/ vertraagd correleren;
  • het stroomlijnen van data reductie Pipelines en gebruikersinterfaces.


De wetenschappelijk programmeur (vac. nummer: 201106) zal voor ASTRON de volgende werkzaamheden gaan uitvoeren:

  • ontwikkelen van on-demand gebruikers services voor grote digitale archieven;
  • ontwikkelen controle systemen en scheduling mechanismen voor 10 Gbps operaties;
  • automatiseren van job scheduling voor de analyse van streaming data in een gedistribueerde omgeving;
  • ontwikkelen van interfaces tussen grote bandbreedte data bronnen, netwerken, data opslag en processing componenten.


Voor zowel JIVE als ASTRON geldt: u heeft een opleiding op academisch niveau of gelijkwaardige praktijkervaring, met ervaring in Linux, C++, scriptingtalen zoals Perl, Python en PHP, webservices (bijv o.b.v. SOAP) en webfrontends. Kennis van routing en switching hardware en ervaring met transport- en routingprotocollen is een voordeel. Een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het Engels is essentieel voor deze positie.

De aanstellingen betreffen een tijdelijk dienstverband voor in eerste instantie een jaar met de mogelijkheid tot uitbreiding tot 2,5 jaar. De standplaats is Dwingeloo. U komt formeel in dienst bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), tegen een competitief salaris en met uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een verhuiskostenvergoeding.

Voor aanvullende informatie over deze functies kunt u contact opnemen met Diana Verweij, hoofd Human Resources en Interne Communicatie, telefoon 0521-595100.

Sollicitatiebrieven inclusief een CV, kunt u onder vermelding van het vacaturenummer waar u op solliciteert, sturen voor 22 februari 2011 per e-mail naar: <personnel [at] astron [dot] nl>

De volledige vacatures en meer informatie is beschikbaar op www.jive.nl en www.astron.nl. Acquisitie naar aanleiding van deze vacatures wordt niet op prijs gesteld.

© copyright 2019 NEXPReS